Veranda gevoel

Bij de zomer horen andere woorden en begrippen dan bij de winter. De zomer is vooral zon, lawaai van kinderen en buren, stokbrood en rosé wijn. Bij een veranda heb ik hetzelfde gevoel. Van alle deuren open en naar het overdekt terras. De laatste jaren met de hete zomers wacht ik steeds op de veranda op onweer en de eerste regen. Het lawaai dat dan losbrak, getrommel, geklater van druppels. Was het onweer voorbij, dan rook de avond zo heerlijk dat je tot heel laat in het donker op de veranda bleef. Geen verlichting aan om de muggen af te wenden wat niet echt lukte.

Woonkamer buiten

Een veranda en een overkapping is een verlenging van de woonruimte, maar dan buiten. Toch zijn er verschillen. Een veranda heeft naast een dak en dragende constructie ook nog een aantal wanden. Je ziet ze ook veel bij cafés. Is er veel sprake van glas dan wordt het ook wel een serre genoemd. Een veranda is te beschouwen als een aanbouw. De mate van comfort is zelf te bepalen. Met een eigen fundering, gedegen bouw is het aanwinst voor de woning. Met schuifdeuren is de veranda afsluitbaar. 

Vier seizoenplek

Door het plaatsen van verwarming, een kachel of elektrische heaters is het een vier seizoenplek. Foravida.nl heeft voor veranda’s en overkappingen de materialen die zorgen voor eenzelfde uitstraling als de woning. De materiaal keuzes zijn hout, aluminium of glas. Indien voor het laatste wordt gekozen is zonwering geen luxe gelet op de warme hete zomerdagen. Een overkapping is een dak zonder wanden. In feite een overkapping met enkel een houten of aluminium geraamte met een dak er bovenop. Buiten wordt dan de temperatuur voelen

Bij een appartement in Frankrijk had ik ook het veranda gevoel. Vier dubbele deuren konden in het appartement opgezet worden. Je kon weliswaar niet naar buiten vanwege de balustrade. Het was geen balkon of terras maar een frans balkon. Een richeltje wat de Fransen zelf een ondiep balkon noemen. Ik zit binnen, maar het voelde als buiten.