De perfecte buitenverlichting: waar let je op?

Zeker in de wintermaanden komt het nogal eens voor dat je in het donker buiten loopt. Ik vind het altijd wel prettig om dan ook te kunnen zien waar ik loop. Daarom is het fijn als er een goede verlichting is. Alleen kan je veel meer met buitenverlichting! Want het kan je tuin ook een mooie sfeer geven, waar je ook (of juist) binnen van kan genieten. Daarnaast kan de juiste verlichting ook nog eens bijdragen aan de veiligheid rondom je huis. Dus waar let je op als je buitenlampen gaat kopen?

Waar moet je buitenlamp voor zorgen?

Zet dus eerst even voor jezelf op een rij waar jouw buitenlamp aan moet voldoen. Moet het zorgen voor sfeer of juist voor felle verlichting? Waar komt deze lamp te staan? Langs een pad, in de grond, of wordt het een lamp aan de muur? Moet de lamp vanzelf aan gaan bij beweging of moet het permanent branden? Wil je een energiezuinige buitenlamp? Of misschien wil je graag een goedkope buitenlamp kopen?

Buitenverlichting is er in zoveel vormen en mogelijkheden, dat het wel fijn is om te weten wat je wilt voordat je op zoek gaat naar de juiste buitenverlichting. Let wel goed op de IP-waarde van de lamp. De IP-waarde vertelt je hoe goed de lamp bestand is tegen vocht en stof en dat soort zaken. Voor buiten is deze waarde uiteraard heel belangrijk. Koop dus verlichting met een hoge IP-waarde.

Handige buitenlampen

Gemak dient de mens en gelukkig is dit gemak ook te vinden bij buitenlampen. Heb je geen zin om elektriciteitsdraden door je tuin aan te leggen, maar moet de lamp toch echt achter bij de poort komen? Dan kies je toch gewoon voor een solarlamp? De zon is het enige wat je dan nodig hebt en je bent meteen milieubewust bezig. Overigens kan je ook een buitenlamp op batterijen kopen. Dat maakt je misschien iets minder afhankelijk van het weer…

Een buitenlamp met sensor kopen is een goed idee als je niet iedere keer zelf de lamp aan wilt doen en toch ook niet wil dat het ding onnodig brand. Ook dan dus een bewuste keuze voor jouw gemak én voor het milieu. Een mooiere combinatie is onmogelijk!

Gaat het jou vooral om de sfeer? Kies dan voor buitenverlichting die je kan dimmen. Zo kan je de verlichting mooi aanpassen aan de reden van verlichting. Is het puur voor de sfeer dan hou je het licht zacht, moet je even naar buiten dan schroef je de intensiteit gewoon op. Zo heb je aan 1 lamp beide doelen gekoppeld! Ook al zo handig! Koop dus niet zomaar even een lamp, maar denk er eens even goed over na om zo het meeste uit je buitenverlichting te halen.