Gordijnen op maat

Vitrage wordt van oudsher altijd gecombineerd met overgordijnen. Het worden ook wel glasgordijnen genoemd omdat het inkijk voorkomt, maar het daglicht blijft behouden.

Glasgordijnen

Vitrage is van oorsprong altijd wit met een geweven structuur in de stof die het zicht belemmert. Tegenwoordig wordt vitrage echter ook in andere kleuren gemaakt. Vaak wordt dit gecombineerd met andere raambekleding tegen inkijk, omdat donkere kleuren minder daglicht doorlaten. Er zijn echter steeds mooiere gekleurde transparante stoffen verkrijgbaar, van zachte tinten tot felle modekleuren.  

In between

Steeds vaker zie je tegenwoordig, daarom een mix van soorten raambekleding. Gekleurde vitrage wordt dan ingezet als ‘in-between’ oplossing, naast raambekleding zoals overgordijnen, raamfolie, jaloezieën of lamellen.

In between gordijnen zitten voor wat betreft lichtdoorlatendheid tussen overgordijnen en vitrage in. Daardoor kunnen ze goed gecombineerd worden met overgordijnen. Verder kunnen in betweens door de gemiddelde lichtdoorlatendheid, prima dicht worden gehouden. Dit geeft privacy, met tegelijkertijd een diffuse lichtinval. De gordijnen zijn er in verschillende kleuren, structuren, stofmelanges en patronen.

Verduisteren

Verduisterende gordijnen zorgen voor geen lichtinval. Er zijn echter verschillen in de mate van verduisteren. Bij verduisterende gordijnen wordt de kamer wel donker, maar zijn lichtstralen nog zichtbaar. Dim-out gordijnen hebben een geïntegreerde voering, wat ervoor zorgt dat ze niet volledig het licht tegenhouden. Bij lichtdichte gordijnen komt geen enkele lichtstraal door de stof. Deze zijn dus volledig verduisterend.

Overgordijnen

Overgordijnen zijn sfeermakers. Afhankelijk van de gekozen stof hebben ze een verduisterende en isolerende functie. De stof van overgordijnen kan heel divers zijn, bijvoorbeeld linnen, velours, microfiber, katoen of een synthetische stof, of een mix van deze materialen. Alle overgordijnstoffen zijn in ieder geval niet transparant, dat onderscheidt ze van vitrage.
 
Gordijnen worden vaak gecombineerd met raambekleding als vitrage, in-betweens, of zonwering zoals bijvoorbeeld jaloezieën. Gordijnen, in betweens en vitrages op maat laten maken, zorgt ervoor dat ze perfect aansluiten en een stijlvol geheel vormen met het interieur.