De voordelen en toepassingen van multiplex platen

De toepassingen van multiplex platen zijn oneindig. Dat komt onder andere doordat het materiaal makkelijk te bewerken is. Ga je met een bouwproject aan de slag waar je wellicht multiplex platen voor nodig hebt? Lees dan hier de voordelen en toepassingen van multiplex platen! 

Multiplex en triplex

Allereerst is het belangrijk om te weten dat multiplex niet hetzelfde is als triplex. Het verschil tussen de twee is het aantal houtfineerlagen waaruit het materiaal bestaat. Triplex bestaat uit drie lagen houtfineer, terwijl multiplex meerdere houtfineerlagen bevat. Vaak worden beide materialen bij bouwprojecten gecombineerd en kunnen ze allebei voor dezelfde soort toepassingen worden gebruikt. 

De voordelen van multiplex

Multiplex platen brengen veel voordelen met zich mee. Multiplex wordt gemaakt van de delen van een boom die van mindere kwaliteit zijn, waardoor hout efficiënt wordt gebruikt en er niets wordt weggegooid. Dat maakt multiplex duurzaam. Daarnaast is multiplex vaak sterker dan gewoon hout door de manier waarop het materiaal is gelijmd. Multiplex is een sterk materiaal, maar behoud wel de natuurlijke uitstraling van hout. Ook kan het veel gewicht dragen en is het materiaal goed bestand tegen temperatuurwisselingen en vocht. Tot slot is multiplex verkrijgbaar in verschillende diktes, waardoor het te gebruiken is voor veel verschillende toepassingen.

De toepassingen van multiplex

Doordat elke multiplex plaat wordt gemaakt van verschillende soorten hout, heeft elke plaat ook weer andere eigenschappen. De toepassingen kunnen per plaat en per houtsoort verschillen. De houtsoorten die onder andere worden gebruikt voor het maken van multiplex platen zijn berkenhout, hardhout, populierenhout en okoumé. Multiplex platen van populierenhout worden veelal gebruikt als het materiaal zwaar gewicht moet dragen.

Wil je multiplex platen gebruiken in een vochtige ruimte? Ga dan voor platen gemaakt van okoumé of hardhout. Multiplex wordt dikwijls gebruikt voor constructies waarbij gewicht en kracht een rol spelen. Vaak zijn deze constructies niet zichtbaar, maar wanneer dat wel het geval is kan gekozen worden voor decoratieve multiplex platen.