Trapgemak bij ouderen

Ouderen hebben meestal de wens om thuis te blijven wonen. Echter ouderdom betekent ook ongemakken. Het aantal 75-plussers wat thuiswonend is over tien jaar meer dan twee miljoen. Nu zijn het er ongeveer 1,2 miljoen. Veelal zijn de ouderen alleenstaand.

Middelen

Aanpassingen en hulpmiddelen kunnen door een ergo-, fysiotherapeut en verpleegkundige beoordeeld worden. Deze zorgverleners kunnen de veiligheid van de woning beoordelen en adviseren over het aanbrengen van wijzigingen om de veiligheid te bevorderen. Loophulpmiddelen, zoals stokken en rollators, betekenen soms het verschil tussen veilig navigeren of een val ervaren. Een arts of fysiotherapeut schrijft het juiste hulpmiddel voor en zoekt de juiste pasvorm. Verder is het verstandig om een personenalarm- of valdetectiesysteem te dragen om hulp in te kunnen schakelen. Naast de persoonlijke middelen dragen ook aanpassingen in de woning bij aan de veiligheid.

Traplift

Een traplift is dikwijls niet het fraaiste onderdeel van een inrichting. De mooiste oplossing is ook de duurste; een eigen huislift. Dit is echter niet voor elke oudere weggelegd vanwege het kostenplaatje. Als verhuizen naar een vervangende aangepaste woning niet op termijn mogelijk is, is een traplift het alternatief. De lift glijdt langs een rail die aan een kant van de trap is bevestigd. Bij voorkeur wordt de rail aan de rechterkant van de trap geplaatst. De trap blijft dan ook gewoon toegankelijker omdat de treden links breder zijn.

Techniek

De tijd heeft niet stil gestaan. De techniek is sterk verbeterd en ook wordt aandacht besteed aan het design. Stoelen zijn in meerdere kleuren en stofdesigns beschikbaar. Ook de geleidingsrail is dusdanig smal dat het niet pertinent aanwezig is. Stoelen zijn bij niet gebruik inklapbaar en vallen daardoor minder op. Een goed voorbeeld zijn de Triwa trapliften; veilig, betrouwbaar en van een mooi design.

Toegankelijke verdiepingen geven ouderen een rustgevend gevoel als zij dat veilig en zonder valrisico kunnen doen. Naast de trap zijn er andere middelen die valrisico’s verminderen. Beugels in de sanitaire ruimten, een veilige inloopdouche, hogere toiletpotten en een stroeve vloer. De meeste ongelukken gebeuren in de badkamer en bij het traplopen.