Deuren open en dicht

Tenzij je een loft bewoont zijn er binnendeuren in de woning. Afgescheiden ruimten voor sanitair, slapen en berging. De keuken hebben we meestal opengemaakt in directe aansluiting met de living.

Eisen

Bij de inrichting van een woning worden eisen gesteld in het Bouwbesluit. Zo mag een toilet niet grenzen aan een verblijfsruimte, moet de meterkast dicht bij de voordeur en de trap naar de bovenverdieping moet vanaf de ingang direct bereikbaar zijn. 

Privacy

Tenzij je alleen woont, is enige privacy voor bepaalde activiteiten gewenst. Het toilet bijvoorbeeld en de badkamer. Veel mensen vinden een afgesloten slaapkamer prettig. Ook de kinderen stellen privacy op prijs in hun eigen kamer. 

Deur

Deuren zijn er in verschillende vormen. Zo kennen we stompe deuren en opdekdeuren. Opdekdeuren vallen gedeeltelijk in het kozijn. Meestal zijn de binnendeurkozijnen van staal. Stompe deuren vallen in zijn geheel in de sponning van het kozijn. Opdekdeuren zijn wat materiaal betreft Samengestelde deuren. Het deurblad is opgebouwd uit een houten/MDF-kader met daarop een plaat gelijmd en een vulling. Massieve deuren zijn binnendeuren met stijlen en regels, uitgevoerd in hout. 

Glas of metaal

Glazen deuren worden geplaatst voor de lichtinval. De meeste deuren zijn gezandstraald. Metalen binnendeuren zijn vervaardigd uit verzinkt staal waardoor geen roestvorming mogelijk. Hierdoor zijn ze geschikt voor vochtige ruimtes. Voordelen zijn: maatvast, krimpvrij en schokbestendig. Deze deuren worden vaak toegepast bij de toegang naar een binnengarage. Stalen binnendeuren vinden steeds meer aftrek voornamelijk in het moderne interieur. Staal is een duurzaam materiaal en heeft dus een lange levensduur. Het heeft een hoge isolatiewaarde en is onderhoudsarm.

Beslag

Afhankelijk van de ruimte zijn schuifdeuren schitterend. Het betekent wel voorbereidingen in de bouw, zeker als de deuren in de muren schuiven. Bij Roukens is er volop keus voor de juiste deuren inclusief hang- en sluitwerk. Een deur is geen deur zonder beslag. Ook hier zijn er allerlei mogelijkheden van eenvoudig tot robuust en eigenlijk voor elk interieur is er een passende klink. Deurbeslag en krukken vormen de afwerking van een deur.