De eigen weg

Katten zijn in vergelijking met honden eigenwijs en stralen door hun gedrag en spinnen rust uit. Er zijn studies gedaan die aantonen dat katten rustgevend voor mensen kunnen zijn. Maar de kat laat zich niet kennen, hij is onvoorspelbaar, ondanks al zijn vaste gewoonten. Hij kan lief zijn, maar ook agressief, niet alleen tegen andere dieren, maar ook tegen mensen. 

Vrijheid

De kat gaat zelf op pad. De kat hoeft niet aangelijnd te worden. Worden loslopende honden op straat nauwelijks gewaardeerd, de kat eist volledige vrijheid binnen zijn territorium. De ontdekking van het kattenluik symboliseert de vrijheid. De kat mag zelf beslissen of hij het huis uit gaat of naar binnen wil. Er zijn namelijk verschillende kattenluiken. Een kattenluikje kopen, is kiezen voor verschillende opties: alleen binnen, alleen buiten, gesloten of een vrije doorgang.

Luikje

Voor de kat is natuurlijk het prettigst wanneer de toegang naar binnen en buiten mogelijk is. Probleem is dat andere katten uit de buurt ook toegang hebben tot jouw woning. Een normaal kattenluik heeft een afmeting die past voor katten met een maximaal gewicht van 7 kilogram. Er zijn ook grotere luiken die ook gebruikt kunnen worden voor kleinere hondjes.

Magneet

Bij het beschermen van de woning zijn er gepersonaliseerde kattenluikjes. De luikjes kunnen dan uitsluitend door jouw kat gebruikt worden. De meest eenvoudige werken met een magneet die bevestigd wordt op de halsband van het dier. Als de kat dicht bij het luikje komt, wordt de vergrendeling verbroken en krijgt de kat toegang. 

Chip of infrarood

Een andere variant zijn kattenluiken die afgesteld zijn op de chip van de kat. Zo kun je instellen dat alleen jouw kat of katten het luikje kunnen gebruiken. Tot slot zijn er kattenluiken die werken met infrarood. Het huisdier heeft dan een speciale halsband die het luikje op een bepaalde afstand ontgrendelt. Het lijkt op het kattenluik met een chip echter je kunt de instelling niet per dier apart regelen.

Kattenluikjes kunnen in deuren, muren of glas worden geplaatst. De handige doe-het-zelver kan deze klus zelf klaren. Uitbesteden aan de vakman kan natuurlijk ook. Reken daarbij op een gemiddeld tarief van zo’n 150 euro.