DIY: multifunctionele pronkkast

vakkenkast

Op zoek naar een mooie kast, maar vind je alles te duur of kun je niks naar wens vinden? Ga dan zelf aan de slag met het maken van een kast! Met onderstaand stappenplan maak jij heel makkelijk een multifunctionele pronkkast, helemaal in je eigen stijl.

Wat heb je allemaal nodig?

Het belangrijkste onderdeel is de MDF plaat. Ga voor platen van 3cm dik. Je kunt deze vooraf op maat laten zagen. De goedkopere optie is de spaanplaat. Daarnaast heb je lange schroeven, verf, een verfrol en kwasten, een waterpas, een tacker met nietjes en schuurpapier nodig.

Stap 1: Meten

Meet de muur op waar je de kast wilt gaan plaatsen. Bedenk hoe hoog en hoe breed de kast moet worden. Je kunt ervoor kiezen om de materialen zelf op maat te zagen, maar om tijd te besparen kun je dit ook laten doen bij de bouwmarkt.

Stap 2: Zagen

Voor het maken van de kast, heb je vier verticale latten nodig met dezelfde hoogte. Zaag genoeg kleine latjes die horizontaal komen te liggen. Deze zullen de vakken vormen. Je hoeft de latten niet op dezelfde hoogte van elkaar te plaatsen, je kunt hier ook mee spelen. Zo kun je de kast helemaal eigen maken! Meet deze afstanden van tevoren wel goed af.

Stap 3: Constructie

Heb je genoeg latten gezaagd? Dan gaan we nu aan de slag met de constructie van de kast. Gebruik de waterpas om de eerste verticale lat aan de muur te plaatsen. Dit kun je doen met behulp van de lange schroeven. Heb je twee verticale latten geplaatst? Dan kun je daartussen nu een horizontale lat plaatsen. Wil je de vakken extra stevig maken? Plaats er dan blokjes onder, welke je vast kunt zetten met lijmklemmen. Herhaal dit totdat je de gewenste constructie hebt.

Stap 4: Plamuren

Vervolgens is het tijd om te gaan plamuren. Gebruik hiervoor twee componenten polyester plamuur. Deze is binnen 10 minuten helemaal droog, waardoor je snel weer door kunt naar de volgende stap: het verven!

Stap 5: Verven

Tot slot gaan we de kast verven. Zorg ervoor dat de plamuur mooi glad is geschuurd, zodat je de gehele kast kunt verven. Verf de kast in de kleur die je voor ogen had, en klaar is kees! Nu kun je op zoek gaan naar leuke items om de kast mee op te vullen.