De beits voor buiten

Beits is vochtregulerend en daardoor geschikt voor ondergronden die vochtiger dan normaal kunnen zijn. Bij een beits kan het vocht door de beitslaag naar buiten, zonder dat de laag beschadigd wordt. Beits kan transparant of dekkend zijn. Beits wordt vaak gebruikt op schuttingen en tuinmeubelen en zorgt ervoor dat hout beschermd wordt tegen de weersinvloeden. Voordeel van beits is dat er geen grondverf aangebracht hoeft te worden.

Houtnerf

Transparante beits trekt volledig in het hout, waardoor er geen laag op het hout wordt gevormd. Hierdoor blijft de structuur van het hout zichtbaar. Je kan het karakter van het hout versterken door het hout donkerder te maken of juist lichter. Het eindresultaat is afhankelijk van de hoeveelheid lagen die je aanbrengt. Dekkende beits gebruik je wanneer je de houtnerf niet wil zien.  Een dekkende beits vormt een dekkende laag op het hout, waardoor de houtnerf niet meer zichtbaar is. 

Reinigen

Voordat je begint met beitsen moet het hout gereinigd worden. Dit kan met een ontvettingsmiddel of een tuinmeubelreiniger. Spoel het hout goed af met water eventueel met een borstel.  Laat het hout goed drogen waarna het geschuurd kan worden. Repareer eventuele scheuren of gaten in het hout. Bij dekkende beits gebruik je houtrotvuller. Bij transparante beits maak je gebruik van kneedbaar hout. 

Twee of drie lagen

Schilder bij het beitsen altijd met de nerf mee en laat het hout na de eerste laag beits 24 uur drogen. Om de beits bij de eerste laag dieper in het hout te laten trekken, moet je deze verdunnen met terpentine met een verhouding 3 delen beits op 1 deel terpentine. Schuur het hout nogmaals, maar dan lichtjes. Hierna breng je de tweede laag beits aan. Deze moet je niet verdunnen. Afhankelijk van het hout dien je nog een derde laag beits aan te brengen. Nieuw, onbehandeld hout kun je het beste drie lagen beits geven. Ouder tuinhout wat je al eens in de beits hebt gezet hoeft maar twee lagen beits te krijgen.

Het beschermen van hout is van groot belang voor de levensduur van het hout. Als je dekkende Cetabever beits aanbrengt, dan hoef je geen basis aan te brengen. Bij verf is het wel nodig om grondverf aan te brengen.