Hoe onderhoud ik mijn eetkamerstoelen?

Heb je onlangs nieuwe eetkamerstoelen gekocht? Of verslijten je eetkamerstoelen te snel? In dit artikel geven we je graag een aantal tips hoe je je stoelen het best kan onderhouden. Wat daarbij erg belangrijk is, is het materiaal waar de stoel van gemaakt is. Zoals je je voor kunt stellen, vraagt een houten stoel om een andere aanpak dan wanneer je stoel bedekt is met leer. Je kostbare meubelen gaan langer mee wanneer je ze goed onderhoudt, dus doe je voordeel met onderstaande tips.

Onderhoud houten eetkamerstoelen

We starten met een aantal algemene tips.

  • Bedek je stoelen niet langdurig met lucht afwerend textiel of stof.
  • Houd de temperatuur in uw huis zoveel mogelijk stabiel – hout is gevoelig voor veelvuldige wisselingen van temperatuur en kan op termijn scheurtjes gaan vertonen.
  • Wanneer je stoel vochtig wordt, droog het dan zo snel mogelijk, zodat het vocht niet in de stoel kan trekken.
  • Na verloop van tijd kan de kleur van je meubels licht veranderen door daglicht.
Hoe onderhoud ik mijn houten stoel?

Het onderhouden van je stoelen kan vrij eenvoudig, door ze regelmatig met een (licht)vochtige doek af te nemen. Let op, gebruik geen schurend materiaal en ook geen zeepmaterialen. Eens in de zoveel tijd kun je je stoelen oliën. De olie die je kiest is afhankelijk van het type hout.

Onderhoud leren eetkamerstoelen

Ook voor lederen stoelen beginnen we met een aantal algemene tips:

  • Echt leder wordt gemaakt van dierenhuid, zoals van een rund. Vaak is het leer van een duurdere stoel wat zachter, doordat het leer dichter bij de dierenhuid ligt. Dit betekent echter wel dat deze stoelen wat lastiger te onderhouden zijn – hoe zachter het leer, des te kwetsbaarder het is.
  • Het verwijderen van vlekken op leer kan het best door van buiten naar binnen te werken. Dep de vlek eerst zoveel mogelijk weg en neem de stoel daarna af met een vochtige doek.
  • Houd je leer droog en zorg ervoor dat vocht niet in je stoel trekt.
Hoe onderhoud ik mijn leren stoel?

Evenals bij hout, is het regelmatig afnemen van de stoel met een (licht)vochtige doek voldoende. Het vocht is hierbij enkel bedoeld om het vuil gemakkelijker op te nemen en niet om de stoel te bevochtigen. Gebruik wederom geen schurend materiaal en/of zeep. Houd de doek die je gebruikt voor je stoel apart en houd hem vrij van zeep en kalkresten. We adviseren ten slotte om twee tot drie keer per jaar een onderhoudende wax, olie of ander middel te gebruiken. Kijk hierbij wederom naar het materiaal!

Dit is een gastartikel van een partner.