Speel met de ruimte en materialen in je tuin

Soms zie je een prachtig aangelegde tuin, maar mist er iets. Zo op het eerste zicht weet je niet wat, zodra je wat beter kijkt zie je wat er ontbreekt: afbakeningen. Om de afzonderlijke gedeelten en de gebruikte materialen van de tuin een geheel te laten lijken is het belangrijk dat je verbindings- en scheidingslijnen aanbrengt. Deze kunnen uit allerlei materialen bestaan. Denk aan hout, een houtcomposiet, betonelementen, kunststof of een combinatie van aluminium met glas.

Kleinere tuinen zijn meestal zo ingedeeld dat je hem in een keer kan overzien. Dat komt de ruimtelijkheid ten goede en vergemakkelijkt het onderhoud. In een iets grotere tuin kan er meer gespeeld worden met de ruimte. Daar breng je juiste meer spanning aan door hoekjes en doorkijkjes te creëren met behulp van de beplanting, een tuinscherm of een iets hoger of dieper gelegen vlonderterras.

Op hout kun je bouwen

Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Een houten schutting, tuinhuis of tuindeur past in elke soort tuin. Zelfs kunststoffen schuttingelementen en kozijnprofielen die toen ze pas op de markt kwamen het zo ongeveer uitschreeuwden dat ze van ‘plastic’ waren, zijn tegenwoordig ook veelal in houtlook. Er is voor in de tuin werkelijk niets op te noemen waar hout misstaat. Dat komt omdat hout leeft.

Houtwerk vind je niet alleen terug als materiaal voor kuipen, meubelen, afscheidingen en tuindeuren, maar ook voor tuinhuizen, vlonders en veranda’s. Naast dat hout een grote sfeermaker is heeft ze nog meer goede eigenschappen:

  • Hout is makkelijk en in elke gewenste vorm te bewerken.
  • Het is in elke gewenste kleur te brengen of op een natuurlijk manier te laten verkleuren.
  • Dankzij de grote diversiteit in houtsoorten heb je een ruime keuze in hardheid en stijl. Een berken tuinscherm oogt heel anders dan een teaken bijvoorbeeld.
  • Hout is een natuurlijk materiaal, wat het gebruik ervan ecologisch verantwoord maakt.

Heel trendy zijn tegenwoordig tuinschermen en schuttingen van gevlochten wilgentenen, snoeihout en bamboe- of boomstammen.