Uittip: Festival Designkwartier 19 tm 21 mei

Met ruim 50 locaties en meer dan 100 ontwerpers dompelt Festival Designkwartier bezoekers van 19 t/m 21 mei onder in de wereld van Dutch Design. Van tentoonstelling ‘In Stijl’ tot de bijzondere installatie van ontwerpstudio Rive Roshan: de vierde editie staat bol van de primeurs en innovatieve ontwerpen.

Exclusieve primeurs

Nooit eerder had Designkwartier zoveel primeurs. Speciaal voor het festival maakt ontwerpstudio Rive Roshan een installatie waarbij nieuwe composities van kleur en sculptuur het uitgangspunt vormen. Studio Truly Truly toont nieuwe vazen en lampen i.s.m. Cor Unum en het Nationaal Glasmuseum. Ook fotograaf David in den Bosch en ontwerper Majda Vidakovic presenteren een speciaal project: Pot Trouvé, bestaande uit twintig unieke potten. Tafelwaeren, het nieuwste concept van Studio Ro-Smit, bevat handgemaakt stoneware-servies uit Nepal, gedekt op een prachtige tafellinnencollectie. Maak kennis met het nieuwe Nederlands designlabel VRIENDEN, een initiatief van de ontwerpers achter IXXI en Studio Parade, met een wel heel innovatief verkoopconcept. Ook jong talent krijgt een podium: onder de noemer WONDER WHY verkopen studenten uit het eindexamenjaar van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten hun handgemaakte werk.
Kijk voor alle primeurs en de volledige lijst met deelnemers op www.festivaldesignkwartier.nl/deelnemers.

We Love Textiles pop-up shop

In themawinkel We Love Textiles staat de kracht van textiel centraal. Diverse ontwerpers tonen verrassende ontwerpen van stof: van de handgemaakte vlinderstrikken van Renate Nederpel en de lamswollen plaids van het oer-Hollandse AaBe tot een ode aan een zeldzame vlinder door Roos Soetekouw en de kleurrijke theedoeken van Scholten & Baijings. Speciaal voor de liefhebbers zal een groot deel van de collectie van het Textielmuseum te koop zijn.

Designkwartiertje & kinderroute

Het verhaal achter het ontwerp, dat is waar het bij Designkwartier om gaat. Een aantal keer per dag kun je deze verhalen horen, als de ontwerpers letterlijk op een kratje gaan staan en het woord nemen. Kijk op de website voor deelnemers en tijden. Ook op de speciale kinderroute vertellen ontwerpers bijzondere en soms gekke verhalen over hun creaties. De plattegrond voor de kinderroute koop je voor 1 euro bij de informatiepunten.

Ode aan Mondriaan

In het kader van het Mondriaanjaar presenteert Designkwartier tentoonstelling ‘In Stijl’. Ontwerpers en kunstenaars Lex Pott, Bastiaan de Nennie, Sander Wassink, Stefan Peters en NOMAN studio brengen aan de hand van nieuw werk een ode aan Mondriaan en kunststroming De Stijl.
Zin in meer Mondriaan? Sluit het festival op zondag om 17.00 uur af in Pathé Buitenhof met Sta op en verander de hele rotzooi, een filmportret van Hank Onrust over het leven van Nelly van Doesburg (1899-1975), de laatste vrouw van Theo van Doesburg, schilder, architect en oprichter van kunsttijdschrift De Stijl.

Festivallocaties: Stevige designbasis in Zeeheldenkwartier

Designwinkels Tas-ka, The Fine Store, Yurt Store, Studio van ‘t Wout en Edwin Pelser vormen een vaste basis van het festival.
The Fine Store toont speciaal tijdens Designkwartier het “Archiving Water” project van Lotte de Raadt, over de schoonheid en waarde van water. Bij Studio van t Wout word je niet alleen verrast door designmeubelen maar is er ook een ‘live performance’ illustratie van de kunstacademie op 6 Vitra Panton Chairs, waarvan er één gewonnen kan worden. En bij Edwin Pelser is het in de tuin genieten van het pop-up café van Liber, met huisgemaakte taarten en andere lekkernijen. Daarnaast vind je hier primeurs van ontwerplabel Vij5 en prints van Unobvious.
Met YurtStore brengt eigenaresse Güler Berk haar passie voor vormgeving in verbinding met haar roots. In haar inspirationstore, draait alles om ontmoetingen tussen het Westen en het Oosten. Samen met Designkwartier biedt Yurt Collection tijdens het festival ruimte aan Blue Alchemy, de nieuwe helderblauwe editie van Siba Sahabi’s iconische viltvazen.

Nieuwe locaties

Niet alleen de ontwerpers verrassen op Festival Designkwartier ook de locaties zijn onderwerp van gesprek. Nieuw dit jaar is het Toussainthuis; voormalig woning en atelier van Bosboom-Toussaint, bibliotheek en dansschool wordt tijdens het festival omgetoverd tot pop-up restaurant ‘Mondriaans Maal’. Wat lag er op Mondriaan’s bord? En hoe vertalen we de uitgangspunten van De Stijl naar smaak? Schuif aan voor een stijlvolle smaak- en beeldbeleving met een snufje verdieping. (reserveren)
Met ontwerpwinkel Things breidt Festival Designkwartier uit naar het Centrum. Speciaal voor Designkwartier gaan designers Frauté (unieke tassen & accessoires), Nancy Kers (illustratie & patronen) en Rogier Rosema (grafisch ontwerp & verhalenverzamelaar) de dialoog aan met elkaar, diverse materialen én verschillende disciplines.