Moderne designkranen: mooi en duurzaam

Aanrechtbladen, spoelbakken en kranen zijn de meest gebruikte onderdelen van een keuken. Dagelijks komen ze in aanraking met de inwerking van vetten en zuren en bacteriën die stuk voor stuk hun eigen verwoestende werking hebben op het materiaal. Om ervoor te zorgen dat aanrechtbladen toch wel enkele tientallen jaren mee kunnen gaan is het daarom zaak dat ze van een duurzaam materiaal zijn vervaardigd. De meeste aanrechtbladen in de moderne keuken zijn tegenwoordig van kunststof, natuursteen of granito en de spoelbakken van roestvrijstaal of keramisch porselein. Bij terrazzo en- volkernbladen vormt de spoelbak een geheel met het aanrechtblad.

De eerste keukenkranen ooit waren van messing. Messing behoort tot de onedele metalen en is erg gevoelig voor oxidatie. Om die reden is men halverwege de vorige eeuw overgegaan op verchroomde en chromen waterkranen. Chroom is een harde zilverkleurige metaalsoort dat gewonnen wordt uit chroomerts.

Kraan de finishing touch op het aanrecht

Een mooie glimmende kraan of een aparte vorm, trekt bij iedereen meteen de aandacht. Bij de keuze van een keukenkraan is het echter wel belangrijk dat hij matcht met de het aanrechtblad en de stijl van het keukeninterieur. Een vaste muurkraan met bijvoorbeeld een korte bocht kan heel authentiek staan, maar als de uitloopbek niet precies tot in het midden van de spoelbak komt, heb je er meer last dan gemak van. Het makkelijkst werk je in de keuken met een zwenkbare hendelkraan. Met een beweging van je arm stel je de warm- of koudwatervraag in werking. Naast de basisvereisten zoals kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid geven we hieronder enkele punten waar je op let om ervoor te zorgen dat je bij de aanschaf van een nieuwe kraan de optimale combinatie vindt.

  • Hendel
    We noemden de hendelkraan al als een van de makkelijkst bedienbare kranen. De grootte van de hendel maakt in deze niet zoveel uit. Die heeft in dit geval alles te maken met de lichaamslengte en de smaak van de gebruiker. Let er wel op dat ze tegen een stootje kan en de hendel niet na enkele jaren gaat wiebelen.
  • Lengte van de uitloop
    Let op een evenwichtige verhouding tussen de uitloopbek en de onderkant van de bovenkastjes. De kraan moet niet te dicht bij de bovenkastjes komen. Esthetisch geeft dat een rommelig effect. Wanneer je een kraan in een hoek plaatst, is het vaak ook mooier dat de uitloop een niet al te grote zwenk heeft.
  • Besparende kranen
    Op kraangebied zijn er meerdere technieken waarmee je op water en energie kan besparen. Denk hierbij aan keukenkranen met een bruiskop of perlator, doorstroom- en/of temperatuurbegrenzer en eengreeps mengkranen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren