Kies je voor gordijnen, vouwgordijnen of rolgordijnen?

De juiste raamdecoratie kiezen is niet eenvoudig, je moet uiteindelijk een keuze maken voor een lange periode. Daarbij zul je niet alleen rekening houden met de kleur en het materiaal, bij ieder type raambekleding moet je afwegen wat het mooiste staat in huis, en ook welke raamdecoratie praktisch werkt. Drie populaire soorten raambekleding die ook werken met een bedienbare gordijnrails zijn horizontaal schuivende gordijnen, vouwgordijnen en rolgordijnen. We zullen deze drie types kort beschrijven om daarmee de keuze wat eenvoudiger te maken. Daarnaast zullen we uitleggen hoe bedienbare gordijnrails precies werkt, en wat je nodig hebt om dit te installeren.

Hoe werkt bedienbare gordijnrails?

Gordijnen in huis kleden de ruimte mooi af, daarnaast bieden ze privacy en controle over invallend zonlicht. Wanneer je zelf steeds de gordijnen moet openen en sluiten zal de raambekleding sneller slijten dan met bedienbare gordijnrails het geval is. Je voorkomt scheeftrekken, je hoeft geen rekening te houden met vette vingers en met bedienbare gordijnrails breng je ook gewoon een stukje extra comfort in huis. Een elektrisch bedienbare gordijnrails is voorzien van een motor die het gordijn horizontaal kan schuiven of verticaal kan optrekken. Vroeger moest er altijd een knop met kabel aan de motor bevestigd worden, tegenwoordig kan dit geheel draadloos. Daarbij zijn er drie opties om de bedienbare gordijnrails te openen en te sluiten:

1. Bedienen met een knop

De klassieke knop bestaat nog steeds, alleen kan deze tegenwoordig draadloos een signaal naar de bedienbare gordijnrails sturen. Zo hoef je geen onooglijke kabels meer te trekken. Je plaatst de knop op een plek die eenvoudig bereikbaar is en niet teveel in het zicht hangt. Makkelijker kan het in feite niet.

2. Bedienen met een afstandsbediening

Als je niet steeds naar de knop wilt lopen om de bedienbare gordijnrails een stukje te openen of te sluiten kun je er een afstandsbediening bij nemen. Er zijn eenvoudige afstandsbedieningen waarmee je de gordijnen kunt openen en sluiten, er zijn ook modellen met speciale programma’s en programmeerbare functies. Kies voor een afstandsbediening die je niet precies op de ontvanger hoeft te richten, dat werkt een stuk makkelijker. Je kunt dan zelfs vanuit een andere ruimte de bedienbare gordijnrails gebruiken.

3. Bedienen met een app

Wanneer je een smartphone of tablet in huis hebt wordt het helemaal eenvoudig, je kunt namelijk ook met een app de bedienbare gordijnrails aansturen. Deze apps zijn verkrijgbaar voor zowel Apple als Android toestellen, en ze werken ook op tablets. Wanneer je bedienbare gordijnrails wilt gebruiken in een domotica woning is het mogelijk de gordijnen met huisautomatisering samen te laten werken met de rest van de “slimme” apparaten in huis. Let er dan wel op dat de hardware en software met elkaar samenwerkt.

Werkt het met mijn gordijnen?

Je kunt bedienbare gordijnrails kopen waar je standaard gordijnen aan kunt bevestigen. Dit is voor een deel afhankelijk van het type gordijnen, het gewicht en de bevestiging, maar het is over het algemeen zeker een optie. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een compleet nieuwe systeem inclusief bedienbare gordijnrails en gordijnen, vouwgordijnen of rolgordijnen. Het grootste verschil is dan een horizontaal of verticaal systeem.

Welke raamdecoratie past in mijn woning?

Met gordijnen maak je een kamer helemaal af. Sommige mensen houden van neutrale gordijnen, anderen kiezen juist voor opvallende gordijnen die sfeer brengen in de ruimte. Dit zijn de drie meest populaire soorten gordijnen:

Horizontale gordijnen: Deze klassieke raamdecoratie blijft populair, gordijnen met een enkele of dubbele plooi brengen stijl in iedere ruimte. Meer plooien betekent ook meer materiaal, de kosten vallen dan ook hoger uit. Wanneer de ruimte een holle klank heeft zullen gordijnen zeker helpen met de demping van het geluid. Ook als isolatie spelen gordijnen zeker een noemenswaardige functie.

Vouwgordijnen: Deze gordijnen zijn doorgaans van een lichte en plooibare stof gemaakt, ze openen en sluiten verticaal. De plooien bij het ophalen geven het raam een verzorgd uiterlijk. Er zijn volop mogelijkheden voor materiaal en kleurstelling, met een bedienbare gordijnrails loop je nooit meer het risico dat de vouwgordijnen scheeftrekken.

Rolgordijnen: Voor bedienbare gordijnrails zijn rolgordijnen ideaal, je kunt ze eenvoudig monteren op de gordijnrails met altijd een strak effect. Naast het kantoor passen rolgordijnen eigenlijk overal dankzij de ruime keuze aan kleuren en materialen. Je kunt daarbij kiezen voor lichtdoorlatend of geheel verduisterend. Omdat rolgordijnen geen plooi hebben kun je er een ruimte goed mee verduisteren.

Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze. Ga je voor modern en strak, of luxueus en klassiek? Voor de bedienbare gordijnrails maakt het niet uit, die kan bijna overal mee overweg. Informeer bij MySmartDeco naar alle mogelijkheden en prijzen.

Dit artikel betreft een samenwerking met een partner.