Help! Mijn huis is koud

Je hebt een prachtig jaren 20/30 huis gekocht. Helaas komt met oude huizen ook het probleem van enkelglas, koude houten vloeren door kruipruimtes en muren die al net zo koud zijn. Daar valt niet tegenop te stoken, met als gevolg energielabel G en een torenhoge energierekening. Gelukkig kun je met deze DIY tips zelf starten met isoleren!

Onderneem een tocht speurtocht

Het zal je nog verbazen waar tocht allemaal vandaan komt. Kieren en naden vind je overal, bij kozijnen, brievenbussen, ramen en ga zo maar door. Gelukkig is hier tegen op te isoleren met een tripje naar de bouwmarkt. Voor grof geschut haal je purschuim in huis. Met dit schuim dicht je naden bij ramen en kozijnen. De kleine naden kit je en met tochtborstels, -banden én -strips voorkom je tocht bij deuren en ramen.

Ventileer en omarm de kou

Oké, omarmen is overdreven, je hoeft niet urenlang kou binnen te laten. Toch is ventileren nodig. Klinkt vreemd nadat je zo hard bezig bent geweest met het dichten van kieren en scheuren. Maar bij ventileren draait het om een doorstroming van verse lucht. Dus zet ramen op een kier, open ventilatieroosters en zet alles regelmatig tegen elkaar open en lucht je huis een kwartiertje. 

Benut je warmtebronnen optimaal

De thermostaat hoger zetten bij kou is lekker maar geen oplossing. Radiatorfolie, dat is wel een oplossing! Plaats reflecterend radiatorfolie achter de radiator, zorg ervoor dat je meubilair niet tegen de radiator staat en de warmte weerkaatst van het folie zo je kamer in. Heb je een open haard? Sluit die af met een cassette of klep zodat de warmte niet direct via je schoorsteen naar buiten verdwijnt. 

Kleed ramen en vloeren aan

Voor de geduldige pietjes precies is raamisolatie folie een goede optie. Zoek je iets laagdrempeligs? Zet dan grote planten op je vensterbank of investeer in dikke en verduisterende gordijnen voor je ramen. En voor je vloer? Daar heb je allemaal grappige, mooie, originele matten, vloerkleden en tapijten voor!

Kleed jezelf warm aan

Last but not least: houd het simpel en ga zelf voor warm. Heb je het altijd koud, niet zoveel te besteden of is bovenstaande je teveel werk? Zorg dan voor:

  • warme kleedjes op iedere stoel of bank 
  • goede warme sloffen of soksloffen
  • een collectie aan warme truien en vesten
  • lekker veel brandende kaarsen

En nu is het jouw beurt! Wat zijn jouw ultieme DIY isoleertips voor het huis?